Kategoriat
Blogi Peurantupa Retket ja leirit

Kesäleiri Peurantuvalla

Kirjoittanut: Maija Ovaska

Pidimme lippukuntamme Helsingin Erä-Leijonien 30-vuotisjuhlaleirin Peurantuvalla.

Lippukuntamme on joskus muinaisina aikoina vieraillut kämpällä, mutta suurimmalle osalle kämppä oli tuntematon.

Leirimme alkoi rakennusleirillä, minkä aikana rakensimme katokset uunituoreiden pöytäryhmien päälle. Olimme myös sopineet kiinteistövastaavan kanssa tiskilinjaston rakentamisesta, joten nyt Peurantuvalla on uuden uutukainen tiskilinjasto.

Leiriläiset saapuivat julkisilla kulkuneuvoilla. Matka meni hyvin ja aikaa oli varattu niin paljon, että odotimme lähes tunnin Kampin kaukoliikenteen terminaalissa bussin lähtöä 😀 Bussi Kampista Lohjanharju A -pysäkille onnistui hyvin ja matka pysäkiltä Peurantuvalle sujui odotuksia paremmin. Kaikki sudenpennuista aikuisiin jaksoivat kävellä mainiosti ja hätäkeksit jäivät reppuun avaamattomina. Suosittelen lämpimästi Peurantuvalle matkustamista julkisilla, se toimi vallan mainiosti!

Leiriteltat pystytettiin Peuranniitylle. Niitty on savimaata ja sateisella kelillä se muuttuu hyvin pehmeäksi, mutta meidän onneksemme sää pystyi poutaisena ja maa kuivana. Niitty toimi hyvin leirialueena, sillä avain vieressä oli huussi ja matka kämpälle on lyhyt ja helppokulkuinen. Leirillä seikkailtiin aikamatkalla ja Peurantuvan maastosta löytyi metsää niin lipunryöstöön kuin myös rastikiertoon. Lauantaina iltapäivällä kävimme uimassa. Lähin yleinen uimaranta löytyy läheltä bussipysäkkiä ja sinne käveli n. 20 min suuntaansa. Uimaranta oli loistava lapsille, eli hitaasti syvenevä.

Koko leirin pääluku oli n. 30 hlö. Peurantuvan keittiön kapasiteetti riitti hyvin tällaiselle määrälle, mutta paljon suurempia määriä varten kannattaa pohtia esim. kaasukeittimen sijoittamista ulos.

Leiri päättyi vierailupäivään, jolloin kotiväki saapui leirille. Vanhempien autot mahtuivat mainiosti Peurantuvan ensimmäiselle parkkipaikalle, mistä on n. 150 m kämpälle. Leiriläiset ja vierailijat kisasivat leiriolympialaisissa, joissa lajeina olivat mm. saappaanheitto ja lippukuntamme klassikko, eli syö näkkileipä Suomen muotoiseksi.

Kämppä ja sen maasto toimivat todella mainiosti meidän lippukuntamme tarpeisiin ja on yksi meidän lippukuntamme tulevien lippukuntaretkien kohteista.
Voit tutustua lippukuntaamme www.eraleijonat.fi

Kategoriat
Blogi Ohjelmavinkit Retket ja leirit

Vinkkejä retkien ja leirien järjestämiseen

Retket sekä leirit ovat partion suola ja ne voivat tarjota monelle lapselle sekä nuorelle ensimmäisen kerran kun he viettävät yön ilman vanhempia. Osallistujien muistoihin jää usein mieleen eeppiset iltaohjelmat, jännittävät ohjelmanumerot ja herkkujen syöminen. Onnistuneen retken tai leirin takana on kuitenkin paljon taustatyötä ja suunnittelua, josta vastaa lippukunnan johtajisto yhdessä retken tai leirin johtajan kanssa. Apua käytännön järjestelyihin ja tapahtuman toteuttamiseen kannattaa kuitenkin kysyä myös esim. lasten huoltajilta, lippukunnan sidosryhmiltä ja muilta mahdollisilta yhteistyökumppaneilta. 

Olemme keränneet tähän viisi vinkkiä, jotka on hyvä muistaa leiriä tai retkeä suunnitellessa.

1. Leiristä ilmoittaminen piiritoimistolle

Retket ja leirit ovat tärkeä osa lippukunnan toimintaa. Viikonlopun kestävien retkien kohdalla on riittävää, että lippukunnan johtokolmikko tai vähintään lippukunnanjohtaja tietää tapahtumasta.

Tässä kuitenkin saattaa olla erilaisia käytänteitä, joten asia kannattaa aina muistaa tarkistaa erikseen omalta lippukunnalta.

Leiriksi lasketaan yli kolmen yön kestävä tapahtuma. Kaikki lippukuntien, alueiden ja muiden tahojen leirit vaativat ilmoituksen piiritoimistolle. Myös kaikista vaelluksista pitää tehdä ilmoitus. Ilmoituksen tekeminen on helppoa ja nopeaa, sillä sen voi tehdä suoraa netissä!

https://kuksa.partio.fi/kotisivut/hakemuslomake_tayta.aspx?HAKId=67

2. Infrastuktuuri eli perusrakenteet

Retken tai leirin infrastruktuuri muodostuu niistä palveluista ja rakenteista, jotka mahdollistavat sen toiminnan. Näihin kuuluu mm. polttopuut, juomavesi, sähkö, vessojen kapasiteetti ja muut tarvikkeet. Riippuen retkikohteesta, leirialueesta sekä järjestettävästä ohjelmasta, tulee tapahtumaa suunnitellessa huomioida erilaisia asioita. Apua varautumiseen kannattaa kysyä kiinteistövastaavalta ja alueeseen tutustumiseen kannattaa käyttää aikaa.

Useilla kohteilla esimerkiksi polttopuita on varattu normaaliin perustoimintaan kuten takkojen ja saunan lämmittämiseen, mutta jos retken aikana majoittaudutaan pakkasilla ulkona isolla porukalla kaminateltoissa, voi lisäpuille olla tarvetta.

Kovilla helteillä kannattaa varautua pienemmillä kohteilla lisävedellä tai vesiastioilla, sillä kuivina kesinä ei ole tavatonta että kaivovesi loppuu kesken.

Isompien leirien kohdalla kannattaa muistaa huomioida myös vessassa käynti ja se, että leirikeskusten ja -alueiden huussien kapasiteetti on rajallinen. Isommille leireille kannattaakin varata budjetista siivu esimerkiksi bajamajojen vuokraamiseen.

Retken tai leirin muonituksen suunnitteleminen on myös suuressa osassa, sillä kaupassa käynnin lisäksi pitää ottaa selvää myös alueen muonitusvarustelusta, sähköstä sekä ruokien varastoinnista. Ennakoi ja järjestä tarvittavat varastointivälineet, kuten jääkaapit, jotta ruoka säilyy tuoreena ja turvallisena. Muista myös suojata ruoka hyönteisiltä ja eläimiltä.

3. Käyttäytyminen

Partioretkillä ja -leirillä tietenkin käyttäydytään hyvin ja partiomaisesti. Tästä huolimatta, joskus käy niin, että alueen naapurit pahoittavat mielensä! Onkin hyvä ohjeistaa muut johtajat ohjaamaan puhelut, sekä paikan päällä tapahtuvat keskustelut tapahtumanjohtajalle.

Äänet: Tarkista ennen leiriä kartasta missä lähimmät talot naapurissa sijaitsevat! Iltanuotiolta helposti lähtee kantava ääni kauaskin, johtajien yösaunasta saattaa kantautua ääniä naapuriin vaikka se ei sudenpentujen telttoihin kuulukaan. Kannattaa tarkkaan miettiä kuinka kovalla musiikkia soitetaan leirillä.

Autot: Tarkista ennen leiriä meneekö leirialueen tiet jonkun mökille tai varastoon. Johtajien ja lasten vanhempien autot saattavat tukkia naapureiden käyttämiä teitä, myös tilausbussi saattaa aiheuttaa ruuhkaa. Mikäli osallistujat saapuvat paikalle henkilöautoilla voi liikenteen ohjaukselle olla tarvetta mikäli tiet kohteeseen ovat kapeat tai kääntyminen pihassa haastavaa. Pelastusteitä ei saa myöskään koskaan tukkia, ja leirialueen jätekatokselle pitää myös leirin aikana päästä.

Omat jäljet: Retkestä tai leiristä ei saisi jäädä jäljelle kuin painunut maa ja muutama katkennut keppi. Tapahtuman lähestyessä loppuaan onkin aika purkaa kaikki omat rakennelmat, siivota koko leirialue roskista ja ohjelmatarvikkeista. Osallistujien lähdettyä on alue hyvä käydä vielä läpi muutaman johtajan voimin.

4. Kysy lupa, jos alueella tehdään jotain poikkeavaa

Kaikki erikoinen ja normaalista poikkeava toiminta vaatii maanomistajan luvan. Partio-omisteisilla alueilla saa temmeltää suhteellisen vapaasti, mutta erikoisempia ohjelmanumeroita varten on kuitenkin hyvä pyytä lupa. Myös haikkia järjestäessä on kohteliasta pyytää lupa lähialueen maanomistajilta.

Tiesithän, että ilotulitus ja kovat äänet tarvitset viranomaisen luvan. Vähintääkin hätäkeskukseen kannattaa ilmoittaa jos ohjelmassa on jotain mikä voidaan sekoittaa oikeaan hätätilanteeseen. Isompien leirien kohdalla voi olla myös tarpeellista tehdä ilmoituksia alueen viranomaisille turvallisuusohjeisiin perustuen.

5. Mitä lippukunnan leiri tarvitsee?

Oletteko suunnittelemassa nikkarointia tai muuta rakentelua tapahtumanne aikana? Onko teillä tarvetta tiskilinjastolle, ruokailukatokselle tai kierrätyspisteelle? Voisikohan näille olla tarvetta myös seuraavilla alueen käyttäjillä?

Kehitä aluetta, sillä siitä hyötyy sinun leirisi lisäksi myös tulevat leirit ja retket! Ota yhteyttä kiinteistövastaavaan tai Kiinteistöryhmään ennen tapahtumaa ja kysy lupaa hankkia uusia tarvikkeita tai rakentaa alueelle. Hyvin suunniteltuja kiinteitä rakennelmia ja muita hyödyttäviä rakenteita varten voitte saada luvan laskuttaa tarvikkeet partiokämppistä vastaavilta säätiöiltä. Järkevällä suunnittelulla ja hankinnoilla voidaan myös säästää luonnonvaroja ja muita resursseja.

Muistathan, että mikäli kyseessä on ns. ”normaalia” nikkarointia kuten ruokailuvälinepussiteline tai muu vastaava, tulee ne purkaa lähtiessä, sillä retki- ja leirialueille ei saa jättää mitään kiinteää ilman lupaa.

Sitten vain retkiä ja leirejä järjestämään!

Muistakaa lippukunnassanne rohkaista myös pienryhmiä pitämään omia retkiä ja leirejä, yksin tai toisen ryhmän kanssa! Ensimmäiselle metsäretkellä voi ottaa tukikohdaksi vaikkapa jonkun piirin kämpistä kuten Kiljavan Uutun tai Metsätuvan.

Mikäli leirinne tai retkenne vielä etsii paikkaa, tutustu Päpan retki- ja leirialueisiin! Kämppien metsäisillä pihoilla on helppoa ja huoletonta suunnitella ja järjestää toimintaa! Kun leirillä on valmiina keittiö, sauna ja vessa, aikaa jää enemmän laadukkaaseen ohjelmaan. Monilla kohteista onnistuu myös erilaisten kuljetuspalveluiden käyttäminen, jolloin esim. muonituksen voi suunnitella etukäteen ja kaupassa käynnin sijaan tilata ruuat valmiiksi toimitettuna paikan päälle!

Kiinnostaako partiokämppien kehittäminen? Tule mukaan piirin Kiinteistöryhmään! 

Ryhmä koostuu partiolaisista, joilla on halua kehittää piirin kämppiä ja leirialueita! Keksimme ja toteutamme erilaisia projekteja, joissa usein on vain taivas ja kiinteistövastaavan luoma budjetti rajana. Ryhmämme kehittää kämppiä, retki- ja leirialueita vapaaehtoisvoimin oman innokkuutemme ja mahdollisuuksien mukaan. Mukaan toimintaan pääset laittamalla sähköpostia ryhmän puheenjohtajalle tilma.nieminen@partio.fi

Kategoriat
Blogi

Yhteisillä partiokämpillä – osa 3

Partiokämppien ylläpidosta vastaa kiinteistövastaava yhdessä kiinteistöryhmän, isännistön sekä alueen huoltomiehen ja -yhtiön kanssa. Vierailemme kukin tahoillamme kohteilla säännöllisesti, mutta välillä meiltäkin menee asioita ohi silmien, paikat pääsevät repsottamaan tai emme osaa ajatella mahdollisia ongelmia mitä kämpillä vierailevilla käyttäjillä on. 

Yhteisillä partiokämpillä – blogisarjassa, käymme läpi tapoja, joilla jokainen partiokämpillä vieraileva voi vaikuttaa niiden viihtyvyyteen sekä kohteiden ylläpitoon kantamalla kortensa kekoon omalla vuorollaan.

Partiolaisen hyvä työ

Pienistä puroista kasvaa lopulta suuri virta ja tässä blogisarjan viimeisessä osassa keskitymmekin partioliikkeen perustajan Robert Baden-Powellin velvoitteeseen päivän hyvästä työstä.

B-P:n sanoin: ”Eräs tärkeä ritarivelvollisuus oli jokapäiväisen hyvän työn suorittaminen”. Rinnastaen partiolaiset ja entisaikojen ritarit hän jatkaa: ”Se on meidänkin velvollisuutemme”.

Tee ryhmäsi kanssa retkellä yksi hyvä työ!

päivän hyvä työ

 

Toivomme, että jokainen kävijä viihtyy ja kokee partiokämpät omakseen. Olemme koonneet jo osalle kohteista valmiin listan erilaisista hyvistä teoista, joita voi tehdä vierailun aikana. Osa toista on pienempiä, osa taas suurempia eli jokaiselle löytyy varmasti sopiva teko, jolla voi edesauttaa kämpän ylläpitoa, viihtyvyyttä ja toimivuutta. Myös omia hyviä tekoja voi lisätä listaan.

Yksikään hyvä työ ei ole liian pieni! Mikäli olette puuhailleet kämpällä vierailun aikana jotakin, kirjaa se ylös! Aktiivisuus luo aktiivisuutta ja ajantasaiset merkinnät auttavat myös kertomaan milloin kyseinen teko on viimeksi tehty (esim. ikkunoita ei tarvitse pestä viikottain 😉).

Jotta jokapäiväinen hyvä työ muistettaisiin, oli siihenkin B-P:llä hyvä neuvo: ”Kun nouset aamulla, muista että sinun on suoritettava hyvä työ jollekin sinä päivänä. Tee solmu nenäliinaasi tai huiviisi muistuttamaan tästä velvollisuudestasi”.

Tänä päivänä tuskin kovin monella on nenäliinaa taskussa muistuttamassa hyvästä työstä, joten kannustamme tutkailemaan hyvä työ listaa jo kohteelle saavuttuanne ja valitsemaan sieltä teille sopivan askareen. Retkeä tai tapahtumaa suunnitellassa voi jo puolestaan varata oman hetken päivän hyvälle työlle. Pienemmät työt tekee vaikkapa yksin tai kaksin mutta yhdessä niiden suorittaminen on hauskempaa! Yhdessä tekeminen on partion suola ja lasten kanssa puuhaaminen pienien talkoopuhteiden parissa puolestaan kannustaa kantamaan vastuuta.

Toivomme, että kohteiden käyttäjät – eli lippukunnat olisi mukana aktiivisesti kehittämässä ja huolehtimassa partiokämpistä. Aina ei kuitenkaan aikataulu anna myöten, joten on hyvä muistaa, että jokainen pienikin teko on askel eteenpäin. Oli kyse sitten vikailmoituksen tai kämppäpalautteen täyttämisestä tai sitten päivän hyvän teon tekemisestä!

Kiinnostaako partiokämppien kehittäminen? Tule mukaan piirin Kiinteistöryhmään! 

Ryhmä koostuu partiolaisista, joilla on halua kehittää piirin kämppiä ja leirialueita! Keksimme ja toteutamme erilaisia projekteja, joissa usein on vain taivas ja kiinteistövastaavan luoma budjetti rajana. Ryhmämme kehittää kämppiä, retki- ja leirialueita vapaaehtoisvoimin oman innokkuutemme ja mahdollisuuksien mukaan. Mukaan toimintaan pääset laittamalla sähköpostia ryhmän puheenjohtajalle tilma.nieminen@partio.fi

Lainaukset teoksesta Partiopojan kirja, WS Bookwell Oy, Juva 2002.

Kategoriat
Blogi

Yhteisillä partiokämpillä – osa 2

Partiokämppien ylläpidosta vastaa kiinteistövastaava yhdessä kiinteistöryhmän, isännistön sekä alueen huoltomiehen ja -yhtiön kanssa. Vierailemme kukin tahoillamme kohteilla säännöllisesti, mutta välillä meiltäkin menee asioita ohi silmien, paikat pääsevät repsottamaan tai emme osaa ajatella mahdollisia ongelmia mitä kämpillä vierailevilla käyttäjillä on. 

Yhteisillä partiokämpillä – blogisarjassa, käymme läpi tapoja, joilla jokainen partiokämpillä vieraileva voi vaikuttaa niiden viihtyvyyteen sekä kohteiden ylläpitoon kantamalla kortensa kekoon omalla vuorollaan.

Anna retkipalautetta

Toisessa osassa tutustumme kuluneen vuoden aikana käyttöön otettuihin sähköisiin palautelomakkeisiin.

Vuoden 2022 alussa otimme käyttöön paperisen lomakkeen tilalle/rinnalle sähköiset kämppäpalautelomakkeet, jotta palautteen antaminen olisi käyttäjille helpompaa. Lisäksi  vastauksista saatavat tiedot ja data helpommin käsiteltävissä sekä vertailtavissa keskenään. Paperisesta lomakkeesta luovuttaessa syntyy luonnollisesti myös vähemmän paperijätettä eikä palautteita lukiessa tarvitse ryhtyä käsialatutkijaksi 😃.

Varsinkin leirikeskusten osalla sähköinen palautelomake on mahdollistanut esimerkiksi sen, että retkenjohtaja sekä muonittajat voivat molemmat antaa palautetta erikseen niistä tiloista, joissa he ovat vierailun aikana viettäneet aikaa. Tällöin tieto puuttuvista kattilan kansista ja vaikka majoitusrakennuksen huutavasta palovaroittimesta ei ole enää vain yhden henkilön ja hänen muistinsa varassa.

Kämppäpalautteet annetaan leiri- ja retkialue kohtaisesti omissa Forms-kyselyissä ja ne löytyvät helposti osoitteesta partiokämpät.fi/palaute

Anna palautetta jo retkellä, niin korjattavat asiat ja kehityskohdat ovat tuoreena mielessäsi. Kiitos palautteesta!

Kiinnostaako partiokämppien kehittäminen? Tule mukaan piirin Kiinteistöryhmään! 

Ryhmä koostuu partiolaisista, joilla on halua kehittää piirin kämppiä ja leirialueita! Keksimme ja toteutamme erilaisia projekteja, joissa usein on vain taivas ja kiinteistövastaavan luoma budjetti rajana. Ryhmämme kehittää kämppiä, retki- ja leirialueita vapaaehtoisvoimin oman innokkuutemme ja mahdollisuuksien mukaan. Mukaan toimintaan pääset laittamalla sähköpostia ryhmän puheenjohtajalle tilma.nieminen@partio.fi

Kategoriat
Blogi

Yhteisillä partiokämpillä – osa 1

Partiokämppien ylläpidosta vastaa kiinteistövastaava yhdessä kiinteistöryhmän, isännistön sekä alueen huoltomiehen ja -yhtiön kanssa. Vierailemme kukin tahoillamme kohteilla säännöllisesti, mutta välillä meiltäkin menee asioita ohi silmien, paikat pääsevät repsottamaan tai emme osaa ajatella mahdollisia ongelmia mitä kämpillä vierailevilla käyttäjillä on. 

Tästä alkaa lyhyt Yhteisillä partiokämpillä – blogisarja, jonka aikana käymme läpi tapoja, joilla jokainen partiokämpillä vieraileva voi vaikuttaa niiden viihtyvyyteen sekä kohteiden ylläpitoon kantamalla kortensa kekoon omalla vuorollaan.

Ilmoita puutteesta

Blogisarjan ensimmäisessä osassa kerromme nopeasta ja helposta tavasta ilmoittaa puutteista ja vioista kämpillä.

On aivan normaalia, että retkillä ja partiokämpillä sattuu ja tapahtuu. Milloin lumiharja menee poikki, kirves on tylsä, kattila palaa lopullisesti pohjaan tai palohälyttimestä saattaa loppua paristo. Partiolaisina osaamme ratkoa pulmia ja tarttua toimeen, ja toivommekin varaajilta oma-aloitteellista suhtautumista ongelmien ratkomisessa. Siinä missä palohälyttimeen todennäköisesti löytyy vara-paristo siivouskaapista, osa ongelmista voi olla sellaisia, joita ei retken aikana pysty itse ratkoa. Tästä syystä onkin tärkeää, että puute- ja vikailmoitusten tekeminen on mahdollisimman helppoa!

Mikäli päädyt retken aikana itse ratkomaan ongelmia kämpällä, huomaat puutteita tai jokin paikka on päässyt repsottamaan, voit ilmoittaa siitä täyttämällä sähköisen ”huomasin puutteen” -ilmoituksen. Lomake löytyy partiokämpät.fi/palaute – sivulta. Lomakkeella voit antaa palautetta ihan kaikesta mikä liittyy kiinteistöihin, nettisivuihin tai vuokrausjärjestelyihimme. Tärkeimpänä kuitenkin sinun huomaamasi puutteet tai jos huomaat jonkin olevan rikki.

On tärkeää, että puutteista, vioista ja ongelmista ilmoitetaan vierailun jälkeen, jotta voimme yrittää korjata ne seuraavalle varaajalle. Hyvänä esimerkkinä on tänä syksynä Nuuksion Korvenkolkalta täytetty ilmoitus, jossa varaaja kertoi joutuneensa heittämään kämpän ainoan paistinpannun pois. Ilmoituksen ansiosta uusi paistinpannu osattiin ostaa ja viedä se ajoissa seuraavalle varaajalle käytettäväksi.

Akuutit viat ja ongelmat, tulee aina ilmoittaa kohteesta vastaavalle huoltomiehelle tai huoltoyhtiölle, joiden yhteystiedot löytyvät kämppäkansioista. Huoltomies arvio tarkistuskäynnin tarpeen ja tulee tarvittaessa paikalle ratkomaan ongelmaa. Mikäli ongelmalla ei ole merkittävää vaikutusta retken onnistumiseen, tarkistuskäynti tehdään vasta retken jälkeen arkena. Puhelu kuitenkin kannattaa soittaa paikan päältä, jolloin ongelmaa on helpompi sanoittaa sekä kysymyksiin vastaaminen ja lisäohjeiden noudattaminen on mahdollista. Pyydämme kuitenkin mainitsemaan yhteydenotosta huoltomieheen tai -yhtiöön joko kämppäpalautteen, avainten palautuksen tai täyttämällä ”huomasin puutteen”-ilmoitus.

Ilmoituksen täyttäminen on helppoa ja nopeaa. Lomakkeella kerrot kuka olet, milloin vian huomasit, missä kohteella vika on ja tietenkin kerrot tarkemmin mistä on kyse. Nopeimmillaan lomakkeen täyttämisessä menee vain muutama minuutti, mutta ilmoituksen tekemisellä voi olla suurikin vaikutus seuraavan varaajan vierailun onnistumiseen.

”Huomasin puutten”-lomake on ollut käytössä viime keväästä saakka ja tarkoitus olisi ensi vuoden aikana jalkauttaa ympäri ämpäri partiokämppiä aiheesta pienet infolaput QR-koodeineen, jotta vikailmoituksen tekemisen kynnys olisi entistäkin matalampi ja muistuisi tehdä.

Kiinnostaako partiokämppien kehittäminen? Tule mukaan piirin Kiinteistöryhmään! 

Ryhmä koostuu partiolaisista, joilla on halua kehittää piirin kämppiä ja leirialueita! Keksimme ja toteutamme erilaisia projekteja, joissa usein on vain taivas ja kiinteistövastaavan luoma budjetti rajana. Ryhmämme kehittää kämppiä, retki- ja leirialueita vapaaehtoisvoimin oman innokkuutemme ja mahdollisuuksien mukaan. Mukaan toimintaan pääset laittamalla sähköpostia ryhmän puheenjohtajalle tilma.nieminen@partio.fi