Kategoriat
Nuuksio Tiedotteet

Nuuksion talkoot 8.6

Tervetuloa mukaan Nuuksion talkoisiin!

Nuuksion talkoot järjestetään lauantaina 8.6 piirin kämpillä klo 11:00 alkaen!

Ota partiokaverisi mukaan ja tulkaa yhdessä viettämään aurinkoista kesäpäivää Nuuksioon mukavan puuhastelun parissa. Talkooporukalle tarjotaan päivän aikana myös makoisaa purtavaa!

Talkoiden aikana keskitymme rannan leirialueen nuotiopaikan kunnostamiseen. Luvassa on ainakin uusien penkkien rakentamista ja osallistujamäärästä riippuen mahdollisesti myös muita rannan leirialueen parannustöitä kuten uusi tulipata, pitkospuiden fiksaamista…

Talkoisiin osallistuakseen ei tarvitse olla mikään nokkelin nikkari vaan riittää, että laitat partiohuivin kaulaan, pakkaat vesipullon reppuun ja ripustat hymyn huulille. Yhdessä tekemällä pääsemme pitkälle!

Talkoiden yhteinen aloitus klo 11:00 huoltorakennuksen/puuvajan edustalla. 

Ilmoittauminen:

Ilmoittautuminen 2.6 mennessä Kuksassa. Muistathan ilmoittaa mahdolliset allergiat tai erikoisruokavaliot!

➡️ kuksaan.fi/71763

Nuuksion talkoot löytyy nyt myös Partion tapahtumakalenterista!
Nuuksio Leirialue Ranta
📸 Petteri Ojala

Pähkinänkuoressa:

Mikä? Nuuksion talkoot

Milloin? Lauantaina 8.6 klo 11:00 alkaen

Missä? Piirin kämpät Nuuksiossa, Ruuhijärventie 15, 02820 Espoo

Maksaako osallistuminen? Talkoissa ei ole osallistumismaksua

 

Saapuminen talkoisiin:

Julkisilla kulkuvälineillä: Bussilla 245A Espoon keskuksen asemalta vie Haukkalammentie-pysäkille, josta n. 15min kävelymatka kämpille.

Omalla autolla: Jätä auto parkkiin alaparkkikselle. Suosimme kimppakyytejä! 

 

Lisätietoa:

Kiinteistöryhmän puheenjohtaja

Tilma Nieminen tilma.nieminen@partio.fi

Kategoriat
Nuuksio Retket ja leirit Tiedotteet

Nuuksion kansallispuistoa kehitetään

Nuuksion partiokämppien rajanaapurissa tapahtuu muutoksia, kun Metsähallituksen Rannikon Luontopalvelut päivittää Nuuksion kansallispuiston hoidon ja käytön suunnitelman.

”Suunnitelman avulla sovitetaan yhteen ja ohjataan luonnonsuojelun, virkistyskäytön ja muun käytön tavoitteita ja tarpeita 10–15 vuoden ajanjaksolle.”

Päivitetyllä suunnitelmalla pyritään päivittämään ja kehittämään kansallispuiston eri käyttötarpeet, reitit ja palvelurakenteet sekä turvaamaan alueen luontoarvot. Nuuksio on yksi Suomen suosituimmista kansallispuistoista ja sen virkistyskäyttö on moninkertaistunut viimeisen 15 vuoden aikana. Suosionsa takia kansallispuiston luontokohteet kaipaavat ennallistamista ja luontoarvojen turvaaminen vaatii toimenpiteitä.

”Matkailun yritystoiminnan ja virkistyskäytön kestävän kehittämisen suurimpana uhkana on riittämätön infrastruktuuri ja ajoittainen ruuhkaisuus suosituimmilla alueilla. Siksi päivitettyyn hoidon ja käytön suunnitelmaan onkin kirjattu muun muassa uusia kävelyreittejä ja taukopaikkoja.”

Suunnitelman on määrä valmistua vuoden 2024 aikana ja sen liitteeksi tulee luonnos kansallispuiston uudeksi järjestyssäännöksi. Nuuksion kämpistä on helppo lähteä retkeilemään kansallispuistoon – otathan huomioon, että aluetta ja ohjeita kehitetään, kun vierailet Nuuksion luonnossa. Etenkin alueella tottuneiden vierailijoiden on hyvä olla tietoisia mahdollisista sääntömuutoksista ja uusista ohjeistuksista.

Lue tästä Metsähallituksen koko artikkeli tulevasta suunnitelmasta.

Sitaattien lähde: Metsähallituksen artikkeli.

Kuva: Alex Inkiläinen

Kategoriat
Nuuksio

Nuuksion nurkat ja nuotiopaikat

Olit sitten lähdössä isommalle tai pienemmälle retkelle autolla, tilausajolla tai julkisilla – on suosittu Nuuksio oiva valinta!

Pääkaupunkiseudun Partiosäätiön omistama Nuuksion järviylängöllä sijaitseva 10 hehtaarin suuruinen maa-alue tarjoaa mahdollisuudet monenlaiseen retkeilyyn. Kämppäretkeilystä kiinnostuneille Nuuksiosta löytyy kolme eri tasoisesti varusteltua partiokämppää, Ruuhijärven rannalta puolestaan voit varata ennakkoon nuotiopaikan ja pystyttää leirin huolettomasti, sillä käytössäsi on tällöin alueen puuliiteri sekä vessa ja reippailijoille Nuuksion metsät tarjoavat erinomaisen miljöön vaikkapa pienelle haikille tai vaellukselle. Alueen saunaan on myös mahdollista tehdä erillisvaraus ennakkoon! On kämppien ympäristössä järjestetty joskus myös jopa yli 100 hengen leiri!

Piilopirtti

Nuuksion historia kumpuaa jo 1950-luvulta ja aluetta on laajennettu ja kehitetty pikkuhiljaa siitä lähtien. Nykyisistä kämpistä vanhin, Piilopirtti, tarjoaa kattavimmat mukavuudet sähkölämmityksestä keittiön varusteluun. Mörrimöykky on Nuuksion kämpistä kaikista erähenkisin, sillä siellä ei ole lainkaan sähköä, lämmitys tapahtuu täysin takalla ja keittiöstä löytyy ainoastaan kaasuhella. 2001 uudelleen rakennettu Korvenkolkka puolestaan asettuu kahden edellisen väliin – löydät sieltä osittaisen lämmityksen sekä perusvarustuksen keittiöstä. Jokaisella kämpällä on oma nuotiopaikka ja lipputanko, lisäksi jokaisessa kämpässä pystyt majoittamaan n. 20 henkilöä. Alueen kaivo, vessat, puuliiteri sekä sauna ovat yhteisessä käytössä kaikkien varaajien kesken. Vaikka alue olisikin jo tuttu, kannattaa seuraavalla kerralla käydä katsastamassa ehdottomasti Mörrimöykyn ja Korvenkolkan välistä löytyvä retkeilyalue, jonne kuljet Mörriksen vierestä johtavia portaita pitkin.

Iso syy Nuuksion viehätysvoimaan ja suosioon ovat sitä ympäröivät laajat metsäalueet Nuuksion kansallispuistossa. Pääkaupunkiseudun Partiosäätiön lisäksi myös muut partiolaiset ovat löytäneet oman paikkansa Nuuksiosta. Pihapiiristä löydät mm. Helsingin Kotkien Kyöpeli-kämpän. Partiolippukunta Kuksat puolestaan omistaa ja varaa kallion päällä olevaa metsätonttia. Partionaapurin löydät myös kohteeseen vievän tien varrelta, jossa sijaitsee Helsingfors Svenska Scouter r.f:in omistama, jopa 50 henkilöä majoittava Lärkans.

Korvenkolkka

Muista piirin kohteista Nuuksio erottuu myös isännistötoiminnallaan. Alueella on ollut vapaaehtoisia kämppäisäntiä ja oma kohdevastaava jo pitkään opastamassa käyttäjiä ja pitämässä huolta kämppien ylläpidosta. Viime aikoina isäntien määrä on ollut kuitenkin hieman laskussa ja isännistötoiminnasta kiinnostuneita kannustetaankin olemaan rohkeasti yhteydessä kiinteistöryhmän puheenjohtajaan tai alueen kohdevastaavaan. Nuuksiossa järjestetään myös vuosittain talkoot, jonne kaikki alueesta ja sen kehittämisestä ovat tervetulleita. Tiesitkös, että Nuuksion vuonna 2009 valmistunut sauna ja 2017 remontoitu isännän kämppä olivat kokonaan isännistön ja kohdevastaavan ideoimia omia projekteja?

Mörrimöykky

Kesän ja syksyn 2021 aikana Nuuksion kämppien omia nuotipaikkoja on paranneltu kohdevastaavan ja kuuden talkoolaisen voimin. Samalla talkoissa halukkailla oli mahdollisuus oppia kämppien kunnostamista isännistön johdolla. Lisäksi Korvenkolkalle on hiljattain vedetty lisää sähköä ja nyt myös tuvan puolella on sähkövalaistus.

Piirin kiinteistöryhmä tulee vuoden 2022 aikana kehittämään Nuuksion kämppiä yhdessä kohde- ja kiinteistövastaavien kanssa. Tarkoitus olisi mm. päivittää kämppäkansiot, panostaa kierrättämiseen sekä parannella keittiöiden varustelua. Nuuksiossa on aina näkynyt ja kuulunut partiolaisten ja piiriluottisten ääni, otamme vastaan mielellämme myös jatkossa kehitysideoita suoraan käyttäjiltä. Ja mikäli koet, että Nuuksio tarvitsee pinnan kiillotusta tai toiminnan kohotusta – tule mukaan kehittämään kohdetta ja ole rohkeasti yhteydessä!

Kiinteistöryhmän puheenjohtaja

Tilma

tilma.nieminen@partio.fi