Kategoriat
Nuuksio Tiedotteet

Nuuksion talkoot 8.6

Tervetuloa mukaan Nuuksion talkoisiin!

Nuuksion talkoot järjestetään lauantaina 8.6 piirin kämpillä klo 11:00 alkaen!

Ota partiokaverisi mukaan ja tulkaa yhdessä viettämään aurinkoista kesäpäivää Nuuksioon mukavan puuhastelun parissa. Talkooporukalle tarjotaan päivän aikana myös makoisaa purtavaa!

Talkoiden aikana keskitymme rannan leirialueen nuotiopaikan kunnostamiseen. Luvassa on ainakin uusien penkkien rakentamista ja osallistujamäärästä riippuen mahdollisesti myös muita rannan leirialueen parannustöitä kuten uusi tulipata, pitkospuiden fiksaamista…

Talkoisiin osallistuakseen ei tarvitse olla mikään nokkelin nikkari vaan riittää, että laitat partiohuivin kaulaan, pakkaat vesipullon reppuun ja ripustat hymyn huulille. Yhdessä tekemällä pääsemme pitkälle!

Talkoiden yhteinen aloitus klo 11:00 huoltorakennuksen/puuvajan edustalla. 

Ilmoittauminen:

Ilmoittautuminen 2.6 mennessä Kuksassa. Muistathan ilmoittaa mahdolliset allergiat tai erikoisruokavaliot!

➡️ kuksaan.fi/71763

Nuuksion talkoot löytyy nyt myös Partion tapahtumakalenterista!
Nuuksio Leirialue Ranta
📸 Petteri Ojala

Pähkinänkuoressa:

Mikä? Nuuksion talkoot

Milloin? Lauantaina 8.6 klo 11:00 alkaen

Missä? Piirin kämpät Nuuksiossa, Ruuhijärventie 15, 02820 Espoo

Maksaako osallistuminen? Talkoissa ei ole osallistumismaksua

 

Saapuminen talkoisiin:

Julkisilla kulkuvälineillä: Bussilla 245A Espoon keskuksen asemalta vie Haukkalammentie-pysäkille, josta n. 15min kävelymatka kämpille.

Omalla autolla: Jätä auto parkkiin alaparkkikselle. Suosimme kimppakyytejä! 

 

Lisätietoa:

Kiinteistöryhmän puheenjohtaja

Tilma Nieminen tilma.nieminen@partio.fi

Kategoriat
Helppo Tulla Tiedotteet

Uutta sisältöä: Turvallisesti partiokämpillä

Kiinteistöryhmä haluaa painottaa partiokämpillä fyysisen turvallisuuden lisäksi myös yhdenvertaisuuden ja saavutettavuuden teemoja, tästä syystä olemme lisänneet näille sivuille täysin uuden Turvallisesti Partiokämpillä -sivun.

Sivulta löytyy perinteisten turvallisuusohjeiden lisäksi tietoa partion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmasta, Helppo Tulla -tunnuksesta, saavutettavasta toiminnasta sekä turvallisemman tilan periaatteista ja häirintäyhdyshenkilöistä.

📸 Alex Inkiläinen

Partion jäsenistö on entistä moninaisempaa ja aiempaa saavutettavan toiminnan eteen tulee tehdä päämäärätietoisesti töitä yhdessä.

Tapahtuman ja retken turvallisuudesta vastaa aina retkenjohtaja, jonka tehtävänä on tutustua ennakkoon Suomen Partiolaisten turvallisuusohjeeseen sekä varaamanne kohteen pelastussuunnitelmaan. Retkenjohtajan tehtäviin kuuluu myös laatia oma turvallisuussuunnitelma retken ajaksi sekä kouluttaa muille mukavana oleville johtajille retken ja kohteen turvallisuusasiat.

Vaikka kohteillamme järjestettävien retkien ja tapahtumien aikana osallistujien fyysisestä turvallisuudesta tulee edelleen pitää huolta ja vaaratilanteita ehkäistä ennakoimalla, olemme kokeneet tärkeäksi lisätä ohjeisiimme myös muita teemoja.

Saavutettavuus ja Helppo Tulla -tunnus

Parannat tapahtumasi saavutettavuutta huomioimalla vähintään nämä neljä Helppo Tulla -tunnuksen alaista perusasiaa.

 • WC käynti
 • Ruokailu
 • Majoitus
 • Peseytyminen
Helppo Tulla -tunnus

 

Yksinkertaisimmillaan huomioiminen voi tarkoittaa esimerkiksi näiden asioiden avaamista ja sanoittamista  tarkemmin retkikirjeessä. Kun osallistuja tietää ennakkoon miten WC käynnit tai majoittuminen on tapahtuman aikana järjestetty, osaa hän arvioida paremmin onko tapahtuma hänelle saavutettavissa.

Kannustamme myös perehtymään partion tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelmaan sekä turvallisemman tilan periaatteiseen ja häirintäyhdyshenkilöihin, jotka kannattaa ottaa käyttöön myös lippukuntien omissa tapahtumissa. Lippukunnan omilla retkillä häirintäyhdyshenkilönä voi toimia vaikkapa turva-aikuiset.

Turvallisessa partiotoiminnassa tärkeintä on muistaa:

 • Partiotoiminta on avointa kaikille, jotka hyväksyvät partioliikkeen arvopohjan
 • Partiossa on nollatoleranssi kiusaamiseen, syrjintään ja häirintään
 • Osallistujien fyysinen turvallisuus on edelleen huomioitava tapahtumaa suunnitellessa.

Lisää turvallisuuteen liittyviä vinkkejä, linkkejä ja materiaaleja löydät Turvallisesti Partiokämpillä -sivulta.

Kategoriat
Tiedotteet

Partiokämpät.fi kehittyy

Verkkosivujamme on päivitetty hiljattain ja kehitystyö jatkuu edelleen.

Täysin uuden sisällön lisäksi olemme muun muassa käyneet läpi alue- ja kämppäsivut sekä osan niillä olevista ohjeista. Tulemme julkaisemaan lisää uutta sisältöä ja ohjeita pikkuhiljaa myös jatkossa.

Sivuiltamme löytyy muun muassa uusi retki- ja ohjelmavinkit -osio, jonne pyrimme kokoamaan jatkuvasti lisää erilaisia vinkkejä, joista on iloa lippukuntien retki- ja leiritoiminnan edistämisessä.

Tässä vaiheessa haluamme kuitenkin kuulla toiveita ja ajatuksia lippukunnilta ja muilta kohteidemme käyttäjiltä. Erityisesti kaipaamme toiveita retki- ja ohjelmavinkkeihin liittyen. Minkälaisista vinkeistä olisi juuri teille eniten apua?

Anna palautetta sivuistamme tai kerro kehitysideasi täällä.

Lue lisää:

 

Kategoriat
Nuuksio Retket ja leirit Tiedotteet

Nuuksion kansallispuistoa kehitetään

Nuuksion partiokämppien rajanaapurissa tapahtuu muutoksia, kun Metsähallituksen Rannikon Luontopalvelut päivittää Nuuksion kansallispuiston hoidon ja käytön suunnitelman.

”Suunnitelman avulla sovitetaan yhteen ja ohjataan luonnonsuojelun, virkistyskäytön ja muun käytön tavoitteita ja tarpeita 10–15 vuoden ajanjaksolle.”

Päivitetyllä suunnitelmalla pyritään päivittämään ja kehittämään kansallispuiston eri käyttötarpeet, reitit ja palvelurakenteet sekä turvaamaan alueen luontoarvot. Nuuksio on yksi Suomen suosituimmista kansallispuistoista ja sen virkistyskäyttö on moninkertaistunut viimeisen 15 vuoden aikana. Suosionsa takia kansallispuiston luontokohteet kaipaavat ennallistamista ja luontoarvojen turvaaminen vaatii toimenpiteitä.

”Matkailun yritystoiminnan ja virkistyskäytön kestävän kehittämisen suurimpana uhkana on riittämätön infrastruktuuri ja ajoittainen ruuhkaisuus suosituimmilla alueilla. Siksi päivitettyyn hoidon ja käytön suunnitelmaan onkin kirjattu muun muassa uusia kävelyreittejä ja taukopaikkoja.”

Suunnitelman on määrä valmistua vuoden 2024 aikana ja sen liitteeksi tulee luonnos kansallispuiston uudeksi järjestyssäännöksi. Nuuksion kämpistä on helppo lähteä retkeilemään kansallispuistoon – otathan huomioon, että aluetta ja ohjeita kehitetään, kun vierailet Nuuksion luonnossa. Etenkin alueella tottuneiden vierailijoiden on hyvä olla tietoisia mahdollisista sääntömuutoksista ja uusista ohjeistuksista.

Lue tästä Metsähallituksen koko artikkeli tulevasta suunnitelmasta.

Sitaattien lähde: Metsähallituksen artikkeli.

Kuva: Alex Inkiläinen

Kategoriat
Kestävä kehitys Tiedotteet

Astetta alemmas – energian säästäminen jatkuu

Mikä olisikaan parempi ohjelma retkellä kuin yhdessä pohtia miten vähennämme sähkön kulutusta kotona, kuten retkelläkin. Sähkön kulutus puhtaimmillaankin aina kuluttaa luontoa, eli kaikki energiansäästötoimet ovat hyviä ja tarpeellisia.

Partiokämpillä otettiin osaa Astetta alemmas – kampanjaan viime vuonna ja joulukuussa 2022 julkaistiin vinkit energian säästämiseksi piirin kämpillä.

Ohjeistuksia on nyt päivitetty Kestävästi Päpassa toimikunnan toimesta.

Kannustamme käyttäjiä miettimään kulutustaan sekä tekemään pieniä tekoja retkien ja tapahtumien aikana energian säästämiseksi myös jatkossa.

Päivitetyt ohjeet jaetaan kaikille käyttäjille avainten noutamisen yhteydessä Partioasemalla.

Päivitetty ohjeistus:

PäPa_kämppien_energiansäästöohje_2023 1

Lue lisää aiheesta:

Blogiteksti joulukuu 2022

Kestävä partiotoiminta Päpassa

 

Kategoriat
Blogi Peurantupa Retket ja leirit

Kesäleiri Peurantuvalla

Kirjoittanut: Maija Ovaska

Pidimme lippukuntamme Helsingin Erä-Leijonien 30-vuotisjuhlaleirin Peurantuvalla.

Lippukuntamme on joskus muinaisina aikoina vieraillut kämpällä, mutta suurimmalle osalle kämppä oli tuntematon.

Leirimme alkoi rakennusleirillä, minkä aikana rakensimme katokset uunituoreiden pöytäryhmien päälle. Olimme myös sopineet kiinteistövastaavan kanssa tiskilinjaston rakentamisesta, joten nyt Peurantuvalla on uuden uutukainen tiskilinjasto.

Leiriläiset saapuivat julkisilla kulkuneuvoilla. Matka meni hyvin ja aikaa oli varattu niin paljon, että odotimme lähes tunnin Kampin kaukoliikenteen terminaalissa bussin lähtöä 😀 Bussi Kampista Lohjanharju A -pysäkille onnistui hyvin ja matka pysäkiltä Peurantuvalle sujui odotuksia paremmin. Kaikki sudenpennuista aikuisiin jaksoivat kävellä mainiosti ja hätäkeksit jäivät reppuun avaamattomina. Suosittelen lämpimästi Peurantuvalle matkustamista julkisilla, se toimi vallan mainiosti!

Leiriteltat pystytettiin Peuranniitylle. Niitty on savimaata ja sateisella kelillä se muuttuu hyvin pehmeäksi, mutta meidän onneksemme sää pystyi poutaisena ja maa kuivana. Niitty toimi hyvin leirialueena, sillä avain vieressä oli huussi ja matka kämpälle on lyhyt ja helppokulkuinen. Leirillä seikkailtiin aikamatkalla ja Peurantuvan maastosta löytyi metsää niin lipunryöstöön kuin myös rastikiertoon. Lauantaina iltapäivällä kävimme uimassa. Lähin yleinen uimaranta löytyy läheltä bussipysäkkiä ja sinne käveli n. 20 min suuntaansa. Uimaranta oli loistava lapsille, eli hitaasti syvenevä.

Koko leirin pääluku oli n. 30 hlö. Peurantuvan keittiön kapasiteetti riitti hyvin tällaiselle määrälle, mutta paljon suurempia määriä varten kannattaa pohtia esim. kaasukeittimen sijoittamista ulos.

Leiri päättyi vierailupäivään, jolloin kotiväki saapui leirille. Vanhempien autot mahtuivat mainiosti Peurantuvan ensimmäiselle parkkipaikalle, mistä on n. 150 m kämpälle. Leiriläiset ja vierailijat kisasivat leiriolympialaisissa, joissa lajeina olivat mm. saappaanheitto ja lippukuntamme klassikko, eli syö näkkileipä Suomen muotoiseksi.

Kämppä ja sen maasto toimivat todella mainiosti meidän lippukuntamme tarpeisiin ja on yksi meidän lippukuntamme tulevien lippukuntaretkien kohteista.
Voit tutustua lippukuntaamme www.eraleijonat.fi

Kategoriat
Kämppien varaaminen Tiedotteet

Kämppien ja leirialueiden varaukset vuodelle 2024

OHJEET PIIRIN KÄMPPIEN JA LEIRIALUEIDEN VARAAMISEEN VUODELLE 2024

Vuoden 2024 ja tammikuun 2025 kämppävuorot jaetaan lippukunnille taas kahdessa osassa:

 • Ensimmäisessä vaiheessa kartoitetaan pääkaupunkiseutulaisten lippukuntien toiveet isoista ja tärkeistä tapahtumista kyselylomakkeella, ja ensimmäinen vuorojako tehdään näiden toiveiden perusteella.
 • Toisessa vaiheessa kämppävarausjärjestelmä avataan pääkaupunkiseutulaisille lippukunnille, jolloin loput vuorot jaetaan lippukunnille nopeusjärjestyksessä.

Tärkeät päivämäärät:

6.9.2023: Kyselylomake aukeaa klo 9.00 ja PäPan lippukunnat voivat hakea 1-2 vuoroa lippukunnan tärkeisiin tapahtumiin (isommat retket, leirit, juhlat)

13.9.2023: Kyselylomake sulkeutuu klo 20.00

20.9.2023: Vuoroja toivoneet saavat tiedon, että minkä vuoron saivat ja syöttävät vuoron tiedot järjestelmään

29.9.2023: Viimeinen päivä syöttää ensimmäisessä vaiheessa saatuja vuoroja järjestelmään

2.10.2023 klo 09.00: PäPan lippukunnat saavat tehdä nopeusjärjestyksessä varauksia järjestelmään

16.10.2023 klo 09.00: Kaikki partiolaiset ja partion ulkopuoliset saavat tehdä nopeusjärjestyksessä varauksia järjestelmään

Poimi kyselyyn lippukuntasi tärkeimmät tapahtumat

Kyselyn avulla on tarkoitus varata partiokämppien isoimpia kohteita lippukuntien omiin tai alueiden yhteisiin suuriin ja tärkeisiin tapahtumiin. Esitä tarvittaessa myös vaihtoehtoinen kohde- tai ajankohtatoive lomakkeella.

Jos lippukunnallanne on useita tällaisia tapahtumia, tee kustakin tapahtumasta oma hakemus.  Pyrimme siihen, että jokainen lippukunta saisi ainakin yhden vuoron.

Ensimmäisen vaiheen jaossa painotetaan seuraavia tapahtumia:

 • alueelliset tapahtumat ja kahden tai useamman lippukunnan tapahtumat/retket (yli 100 osallistujaa)
 • yksi varaaja varaa kaikki alueen kämpät samalle ajalle (Kiljavan pihapiirin, Kavalahden kaikki kämpät, Nuuksion kaikki kämpät)
 • isojen lippukuntien tapahtumat (jäsenmäärä yli 150)
 • muut perinteiset tai juhlavuoden tapahtumat
 • lippukunta ei ole viime vuosina saanut toivettaan

Linkki hakulomakkeelle: https://link.webropol.com/s/kamppakysely2024

Piirin kurssit ja muutamat muut isommat tapahtumat on syötetty kalenteriin valmiiksi. Tarkastathan kalenterissa jo olevat piirin tapahtumat, että et turhaan ano vuoroa jo varattuun ajankohtaan!

Tsemppiä syksyn aloitukseen!

Kategoriat
Tiedotteet

Maastopalo Kiljavan leirikeskuksen alueella

Pääkaupunkiseudun Partiosäätiön hallinnoiman Kiljavan leirikeskuksen alueella havaittiin maastopalo keskiviikkona 21.6.2023. Pelastushenkilökunta sai nopeasti paloalueen eristettyä ja palon sammutettua.


Leirikeskuksen alueella on maastopalon aikaan ollut Leirikesän kesäleiri, mutta leiriläiset eivät ole olleet paloalueella. Paloalue on noin kilometrin päässä Kiljavan leirikeskuksen rakennuksista alueella, jolla on ollut Leirikesän telttoja. Paloalue eristettiin pelastushenkilökunnan toimesta ja sammutustyöt on saatu päätökseen. Paikallinen VPK valvoo vielä paloaluetta. Alueella on palanut metsää, mutta ei muuta kalustoa tai rakenteita. Palon syy ei ole selvillä.

Kehotamme erityiseen varoivaisuuteen metsäpalovaroitusalueilla. Tarkemmat metsäpalovaroitusalueet sekä ohjeet löydät Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

Ilmatieteen laitoksen ajankohtaiset varoitukset maa- ja merialueilla

Lisätietoa metsäpalovaroituksista Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla

Kategoriat
Kiljava Ohjelmavinkit

Kiintorastit Kiljavalla

Kiljavan ympäristöstä löytyy valmiit suunnistusrastit, joita voit hyödyntää retken tai leirin ohjelmassa!
Suunnistuskartta: Rastit ja rastimääreet

Kiljavan kiintorastit päivittää aina keväisin suunnistusseura Rajamäen Rykmentti. Uusimmat rastit löydät Kiljavan sivujen tiedostoista otsikon Aktiviteetit alta!

Rasteilla ei ole leimasimia, mutta numeroiduista rastilapuista löytyy kirjain sekä kuva erilaisista kansallispuistoista. Voit siis lähettää ryhmäsi hakemaan muutaman lähimmän rastin ilman isompia ennakkovalmisteluja. Useamman rastin hakemiseen kannattaa varata mukaan muistiinpanovälineet tai puhelimen kamera.

Rastilippu: Kuva kansallispuistosta

Huom! Rasteja on suuri määrä ja ne ovat haastavissa paikoissa. Laita vain kokenut suunnistaja hakemaan kaikki rastitit kerralla. Aloittelevalle ryhmälle riittää muutaman lähimmän hakeminen.

Kategoriat
Blogi Ohjelmavinkit Retket ja leirit

Vinkkejä retkien ja leirien järjestämiseen

Retket sekä leirit ovat partion suola ja ne voivat tarjota monelle lapselle sekä nuorelle ensimmäisen kerran kun he viettävät yön ilman vanhempia. Osallistujien muistoihin jää usein mieleen eeppiset iltaohjelmat, jännittävät ohjelmanumerot ja herkkujen syöminen. Onnistuneen retken tai leirin takana on kuitenkin paljon taustatyötä ja suunnittelua, josta vastaa lippukunnan johtajisto yhdessä retken tai leirin johtajan kanssa. Apua käytännön järjestelyihin ja tapahtuman toteuttamiseen kannattaa kuitenkin kysyä myös esim. lasten huoltajilta, lippukunnan sidosryhmiltä ja muilta mahdollisilta yhteistyökumppaneilta. 

Olemme keränneet tähän viisi vinkkiä, jotka on hyvä muistaa leiriä tai retkeä suunnitellessa.

1. Leiristä ilmoittaminen piiritoimistolle

Retket ja leirit ovat tärkeä osa lippukunnan toimintaa. Viikonlopun kestävien retkien kohdalla on riittävää, että lippukunnan johtokolmikko tai vähintään lippukunnanjohtaja tietää tapahtumasta.

Tässä kuitenkin saattaa olla erilaisia käytänteitä, joten asia kannattaa aina muistaa tarkistaa erikseen omalta lippukunnalta.

Leiriksi lasketaan yli kolmen yön kestävä tapahtuma. Kaikki lippukuntien, alueiden ja muiden tahojen leirit vaativat ilmoituksen piiritoimistolle. Myös kaikista vaelluksista pitää tehdä ilmoitus. Ilmoituksen tekeminen on helppoa ja nopeaa, sillä sen voi tehdä suoraa netissä!

https://kuksa.partio.fi/kotisivut/hakemuslomake_tayta.aspx?HAKId=67

2. Infrastuktuuri eli perusrakenteet

Retken tai leirin infrastruktuuri muodostuu niistä palveluista ja rakenteista, jotka mahdollistavat sen toiminnan. Näihin kuuluu mm. polttopuut, juomavesi, sähkö, vessojen kapasiteetti ja muut tarvikkeet. Riippuen retkikohteesta, leirialueesta sekä järjestettävästä ohjelmasta, tulee tapahtumaa suunnitellessa huomioida erilaisia asioita. Apua varautumiseen kannattaa kysyä kiinteistövastaavalta ja alueeseen tutustumiseen kannattaa käyttää aikaa.

Useilla kohteilla esimerkiksi polttopuita on varattu normaaliin perustoimintaan kuten takkojen ja saunan lämmittämiseen, mutta jos retken aikana majoittaudutaan pakkasilla ulkona isolla porukalla kaminateltoissa, voi lisäpuille olla tarvetta.

Kovilla helteillä kannattaa varautua pienemmillä kohteilla lisävedellä tai vesiastioilla, sillä kuivina kesinä ei ole tavatonta että kaivovesi loppuu kesken.

Isompien leirien kohdalla kannattaa muistaa huomioida myös vessassa käynti ja se, että leirikeskusten ja -alueiden huussien kapasiteetti on rajallinen. Isommille leireille kannattaakin varata budjetista siivu esimerkiksi bajamajojen vuokraamiseen.

Retken tai leirin muonituksen suunnitteleminen on myös suuressa osassa, sillä kaupassa käynnin lisäksi pitää ottaa selvää myös alueen muonitusvarustelusta, sähköstä sekä ruokien varastoinnista. Ennakoi ja järjestä tarvittavat varastointivälineet, kuten jääkaapit, jotta ruoka säilyy tuoreena ja turvallisena. Muista myös suojata ruoka hyönteisiltä ja eläimiltä.

3. Käyttäytyminen

Partioretkillä ja -leirillä tietenkin käyttäydytään hyvin ja partiomaisesti. Tästä huolimatta, joskus käy niin, että alueen naapurit pahoittavat mielensä! Onkin hyvä ohjeistaa muut johtajat ohjaamaan puhelut, sekä paikan päällä tapahtuvat keskustelut tapahtumanjohtajalle.

Äänet: Tarkista ennen leiriä kartasta missä lähimmät talot naapurissa sijaitsevat! Iltanuotiolta helposti lähtee kantava ääni kauaskin, johtajien yösaunasta saattaa kantautua ääniä naapuriin vaikka se ei sudenpentujen telttoihin kuulukaan. Kannattaa tarkkaan miettiä kuinka kovalla musiikkia soitetaan leirillä.

Autot: Tarkista ennen leiriä meneekö leirialueen tiet jonkun mökille tai varastoon. Johtajien ja lasten vanhempien autot saattavat tukkia naapureiden käyttämiä teitä, myös tilausbussi saattaa aiheuttaa ruuhkaa. Mikäli osallistujat saapuvat paikalle henkilöautoilla voi liikenteen ohjaukselle olla tarvetta mikäli tiet kohteeseen ovat kapeat tai kääntyminen pihassa haastavaa. Pelastusteitä ei saa myöskään koskaan tukkia, ja leirialueen jätekatokselle pitää myös leirin aikana päästä.

Omat jäljet: Retkestä tai leiristä ei saisi jäädä jäljelle kuin painunut maa ja muutama katkennut keppi. Tapahtuman lähestyessä loppuaan onkin aika purkaa kaikki omat rakennelmat, siivota koko leirialue roskista ja ohjelmatarvikkeista. Osallistujien lähdettyä on alue hyvä käydä vielä läpi muutaman johtajan voimin.

4. Kysy lupa, jos alueella tehdään jotain poikkeavaa

Kaikki erikoinen ja normaalista poikkeava toiminta vaatii maanomistajan luvan. Partio-omisteisilla alueilla saa temmeltää suhteellisen vapaasti, mutta erikoisempia ohjelmanumeroita varten on kuitenkin hyvä pyytä lupa. Myös haikkia järjestäessä on kohteliasta pyytää lupa lähialueen maanomistajilta.

Tiesithän, että ilotulitus ja kovat äänet tarvitset viranomaisen luvan. Vähintääkin hätäkeskukseen kannattaa ilmoittaa jos ohjelmassa on jotain mikä voidaan sekoittaa oikeaan hätätilanteeseen. Isompien leirien kohdalla voi olla myös tarpeellista tehdä ilmoituksia alueen viranomaisille turvallisuusohjeisiin perustuen.

5. Mitä lippukunnan leiri tarvitsee?

Oletteko suunnittelemassa nikkarointia tai muuta rakentelua tapahtumanne aikana? Onko teillä tarvetta tiskilinjastolle, ruokailukatokselle tai kierrätyspisteelle? Voisikohan näille olla tarvetta myös seuraavilla alueen käyttäjillä?

Kehitä aluetta, sillä siitä hyötyy sinun leirisi lisäksi myös tulevat leirit ja retket! Ota yhteyttä kiinteistövastaavaan tai Kiinteistöryhmään ennen tapahtumaa ja kysy lupaa hankkia uusia tarvikkeita tai rakentaa alueelle. Hyvin suunniteltuja kiinteitä rakennelmia ja muita hyödyttäviä rakenteita varten voitte saada luvan laskuttaa tarvikkeet partiokämppistä vastaavilta säätiöiltä. Järkevällä suunnittelulla ja hankinnoilla voidaan myös säästää luonnonvaroja ja muita resursseja.

Muistathan, että mikäli kyseessä on ns. ”normaalia” nikkarointia kuten ruokailuvälinepussiteline tai muu vastaava, tulee ne purkaa lähtiessä, sillä retki- ja leirialueille ei saa jättää mitään kiinteää ilman lupaa.

Sitten vain retkiä ja leirejä järjestämään!

Muistakaa lippukunnassanne rohkaista myös pienryhmiä pitämään omia retkiä ja leirejä, yksin tai toisen ryhmän kanssa! Ensimmäiselle metsäretkellä voi ottaa tukikohdaksi vaikkapa jonkun piirin kämpistä kuten Kiljavan Uutun tai Metsätuvan.

Mikäli leirinne tai retkenne vielä etsii paikkaa, tutustu Päpan retki- ja leirialueisiin! Kämppien metsäisillä pihoilla on helppoa ja huoletonta suunnitella ja järjestää toimintaa! Kun leirillä on valmiina keittiö, sauna ja vessa, aikaa jää enemmän laadukkaaseen ohjelmaan. Monilla kohteista onnistuu myös erilaisten kuljetuspalveluiden käyttäminen, jolloin esim. muonituksen voi suunnitella etukäteen ja kaupassa käynnin sijaan tilata ruuat valmiiksi toimitettuna paikan päälle!

Kiinnostaako partiokämppien kehittäminen? Tule mukaan piirin Kiinteistöryhmään! 

Ryhmä koostuu partiolaisista, joilla on halua kehittää piirin kämppiä ja leirialueita! Keksimme ja toteutamme erilaisia projekteja, joissa usein on vain taivas ja kiinteistövastaavan luoma budjetti rajana. Ryhmämme kehittää kämppiä, retki- ja leirialueita vapaaehtoisvoimin oman innokkuutemme ja mahdollisuuksien mukaan. Mukaan toimintaan pääset laittamalla sähköpostia ryhmän puheenjohtajalle tilma.nieminen@partio.fi