Kestävämmin Partiokämpillä

Kestävä kehitys on luonnon ja ympäristön kannalta välttämätöntä juuri nyt. Partion yhteinen tavoite on olla  hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.

Tämän tavoitteen eteen teemme Pääkaupunkiseudun Partiolaisissa sekä Partiokämpillä töitä jo tänään.

📸 Mari Lehtisalo

Kestävämpi partiotapahtuma

Kestävämpi partiotapahtuma on kokonaisuus, joka alkaa jo suunnitteluvaiheessa. Kimppakyydit, kasvisruoka ja uusien hankintojen minimointi ovat helppoja toimenpiteitä ilmastokestävyyteen.

Olemme koonneet tälle sivulle tietoa kestävästä kehityksestä, sen huomioisesta Partiokämpillä sekä vinkkejä ja infomateriaaleja kestävämmän partioretken järjestämiseen.

Lue lisää:

Partiokämpillä kierrätetään!

Jokaiselle kämpälle ja leirikeskukselle on tehty omat kierrätysohjeet, jotka löytyvät nettisivuilta,  kämppäkansiosta sekä kierrätysastioiden vierestä seinältä. Kierrätysohjeessa kerrotaan, mille kaikille jakeille kohteelta löytyy omat astiat ja mitä jätteille tulisi tehdä ennen niiden kierrättämistä.

Lisäksi ohjeissa kerrotaan mitkä jakeet voi jättää kohteen kierrätysastiaan/ -katokseen ja mitkä pitää viedä mukanaan muualle kierrätettäväksi. Ohjeissa kerrotaan myös lähimmän kierrätyspisteen sijainti, mikäli kierrätysastiat haluaa tyhjentää jo vaikkapa leirin aikana tai jos niitä ei halua viedä kololle saakka kierrätettäväksi.

Vaikka emme pysty vaikuttamaan kohteilla syntyvään hävikkiruuan määrään, kannustamme käyttäjiä ottamaan retkille mukaan omia eväsastioita, joissa ylijäävän ruuan voi kuljettaa kotiin tapahtuman lopuksi.

VINKKI! Mikäli lippukunnan kololla on pakastin, voi ylijäämäruokaa viedä myös sinne ilahduttamaan suoraa opiskeluista tai töistä tulevia nälkäisiä johtajia viikkokokousten yhteyteen.

Astetta Alemmas -kampanja

Partiokämpillä on otettu osaa Astetta Alemmas -kampanjaan jo kahden vuoden ajan. Olemme julkaisseet ja päivittäneet vinkkejä energian säästämiseksi piirin kämpillä.

Haluamme kannustaa käyttäjiä miettimään kulutustaan sekä tekemään pieniä tekoja retkien ja tapahtumien aikana energian säästämiseksi. Ohjeet jaetaan kaikille käyttäjille avainten noutamisen yhteydessä Partioasemalla.

Lue lisää:

Hiilijalanjälkilaskurit

Partion hiilijalanjäljen laskimiseen on kehitetty kaksi työkalua, joista Talla-laskuri soveltuu yksitäisen tapahtuman, leirin tai matkan hiilijalanjäljen laskentaan. Laskurin avulla voit myös arvioida tapahtuman hiilijalanjälkeä jo suunnitteluvaiheessa Tallaa käyttäen.

Suomen Partiolaisten hiilijalanjälkilaskurit -sivulta löytyy paljon hyvää tietoa ja vinkkejä hiilijalanjäljen laskemiseen sekä vaikkapa päästövähennyssuunnitelman laatimiseen.

Lue lisää:

Kestävästi partiossa -tunnus

Partion kasvatustoiminta tukee jo lähtökohtaisesti kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti toimimista. Toteuttamalla partio-ohjelmaa lapsi ja nuori oppii paljon ympäristön ja kestävän kehityksen teemoista.

Kestävästi partiossa -tunnuksen myötä lippukunnan arjessa tehtävät valinnat voidaan tietoisesti muuttaa kestävämmiksi yhdessä koko lippukunnan kanssa.

Tunnuksen voi saada mikä tahansa lippukunta, joka täyttää toiminnassaan vakiintuneesti vähintään 25 Kestävästi partiossa -kriteeriä. Pääteemoina kriteereissä on kasvatus, ruoka, hankinnat, kierrätys, kolot ja kämpät, liikkuminen, partiomatkailu sekä esteiden madaltaminen. Monet tunnuksen kriteereistä  kannustavat kestävämpään retkeilyyn.

Tunnuksen osa-alueet Partiokämpillä

Pääkaupunkiseudun Partiosäätiön Partiokämpillä käyttäjiä ohjeistetaan sekä kannustetaan toimimaan kestävästi ja huomioimaan Kestävästi Partiossa -tunnuksen osa-alueita osana kohteiden ohjeita.

Partiokämpät tarjoavat erinomaiset olosuhteet suorittaa ikäkausille sopivia luonto- ja ympäristöaktiviteettejä.  Lisäksi kannustamme vähentämään hävikkiä, mahdollistamme kunnollisen kierrätyksen ja jätteiden lajittelun retkien aikana, ajo-ohjeissamme on kerrottu mahdollisuudesta kulkea kämpälle julkisilla kulkuvälineillä sekä lisäämme tietoa partiotapahtumien saavutettavuuden teemoista, jotka ovat osa sosiaalista kestävyyttä. Kestävyyden teemat ovat myös kiinteä osa kämppien ylläpitoa ja kehittämistä.

Lue lisää:

Kestävästi PäPassa -toimikunta

Pääkaupunkiseudun Partiolaisissa kestävyystyötä johtaa Kestävästi PäPassa -toimikunta, jonka tavoitteena on edistää kestävää kehitystä niin piiritoiminnassa kuin lippukuntatasolla.

Kestävästi PäPassa -toimikunnassa pääset vaikuttamaan kestävyystyön edistämiseen koko partiopiirin toiminnassa. Myös piirin kiinteistöryhmä pohtii kestävyyttä, mutta pääpainopiste on partiokämppiin liittyvät kestävyysasiat.

Kestävästi PäPassa – toimikunta sekä Kiinteistöryhmä toimivat molemmat Pääkaupunkiseudun Partiolaisissa Yhteiskuntasuhteiden toiminnanalan alla.

Lue lisää: