Kategoriat
Nuuksio

Nuuksion nurkat ja nuotiopaikat

Olit sitten lähdössä isommalle tai pienemmälle retkelle autolla, tilausajolla tai julkisilla – on suosittu Nuuksio oiva valinta!

Pääkaupunkiseudun Partiosäätiön omistama Nuuksion järviylängöllä sijaitseva 10 hehtaarin suuruinen maa-alue tarjoaa mahdollisuudet monenlaiseen retkeilyyn. Kämppäretkeilystä kiinnostuneille Nuuksiosta löytyy kolme eri tasoisesti varusteltua partiokämppää, Ruuhijärven rannalta puolestaan voit varata ennakkoon nuotiopaikan ja pystyttää leirin huolettomasti, sillä käytössäsi on tällöin alueen puuliiteri sekä vessa ja reippailijoille Nuuksion metsät tarjoavat erinomaisen miljöön vaikkapa pienelle haikille tai vaellukselle. Alueen saunaan on myös mahdollista tehdä erillisvaraus ennakkoon! On kämppien ympäristössä järjestetty joskus myös jopa yli 100 hengen leiri!

Piilopirtti

Nuuksion historia kumpuaa jo 1950-luvulta ja aluetta on laajennettu ja kehitetty pikkuhiljaa siitä lähtien. Nykyisistä kämpistä vanhin, Piilopirtti, tarjoaa kattavimmat mukavuudet sähkölämmityksestä keittiön varusteluun. Mörrimöykky on Nuuksion kämpistä kaikista erähenkisin, sillä siellä ei ole lainkaan sähköä, lämmitys tapahtuu täysin takalla ja keittiöstä löytyy ainoastaan kaasuhella. 2001 uudelleen rakennettu Korvenkolkka puolestaan asettuu kahden edellisen väliin – löydät sieltä osittaisen lämmityksen sekä perusvarustuksen keittiöstä. Jokaisella kämpällä on oma nuotiopaikka ja lipputanko, lisäksi jokaisessa kämpässä pystyt majoittamaan n. 20 henkilöä. Alueen kaivo, vessat, puuliiteri sekä sauna ovat yhteisessä käytössä kaikkien varaajien kesken. Vaikka alue olisikin jo tuttu, kannattaa seuraavalla kerralla käydä katsastamassa ehdottomasti Mörrimöykyn ja Korvenkolkan välistä löytyvä retkeilyalue, jonne kuljet Mörriksen vierestä johtavia portaita pitkin.

Iso syy Nuuksion viehätysvoimaan ja suosioon ovat sitä ympäröivät laajat metsäalueet Nuuksion kansallispuistossa. Pääkaupunkiseudun Partiosäätiön lisäksi myös muut partiolaiset ovat löytäneet oman paikkansa Nuuksiosta. Pihapiiristä löydät mm. Helsingin Kotkien Kyöpeli-kämpän. Partiolippukunta Kuksat puolestaan omistaa ja varaa kallion päällä olevaa metsätonttia. Partionaapurin löydät myös kohteeseen vievän tien varrelta, jossa sijaitsee Helsingfors Svenska Scouter r.f:in omistama, jopa 50 henkilöä majoittava Lärkans.

Korvenkolkka

Muista piirin kohteista Nuuksio erottuu myös isännistötoiminnallaan. Alueella on ollut vapaaehtoisia kämppäisäntiä ja oma kohdevastaava jo pitkään opastamassa käyttäjiä ja pitämässä huolta kämppien ylläpidosta. Viime aikoina isäntien määrä on ollut kuitenkin hieman laskussa ja isännistötoiminnasta kiinnostuneita kannustetaankin olemaan rohkeasti yhteydessä kiinteistöryhmän puheenjohtajaan tai alueen kohdevastaavaan. Nuuksiossa järjestetään myös vuosittain talkoot, jonne kaikki alueesta ja sen kehittämisestä ovat tervetulleita. Tiesitkös, että Nuuksion vuonna 2009 valmistunut sauna ja 2017 remontoitu isännän kämppä olivat kokonaan isännistön ja kohdevastaavan ideoimia omia projekteja?

Mörrimöykky

Kesän ja syksyn 2021 aikana Nuuksion kämppien omia nuotipaikkoja on paranneltu kohdevastaavan ja kuuden talkoolaisen voimin. Samalla talkoissa halukkailla oli mahdollisuus oppia kämppien kunnostamista isännistön johdolla. Lisäksi Korvenkolkalle on hiljattain vedetty lisää sähköä ja nyt myös tuvan puolella on sähkövalaistus.

Piirin kiinteistöryhmä tulee vuoden 2022 aikana kehittämään Nuuksion kämppiä yhdessä kohde- ja kiinteistövastaavien kanssa. Tarkoitus olisi mm. päivittää kämppäkansiot, panostaa kierrättämiseen sekä parannella keittiöiden varustelua. Nuuksiossa on aina näkynyt ja kuulunut partiolaisten ja piiriluottisten ääni, otamme vastaan mielellämme myös jatkossa kehitysideoita suoraan käyttäjiltä. Ja mikäli koet, että Nuuksio tarvitsee pinnan kiillotusta tai toiminnan kohotusta – tule mukaan kehittämään kohdetta ja ole rohkeasti yhteydessä!

Kiinteistöryhmän puheenjohtaja

Tilma

tilma.nieminen@partio.fi